Apakah NGINX?

Apakah NGINX?


Macamana nak lajukan dan stabilkan Performance Website ? Menggunakan APACHE atau NGINX untuk webserver ?

Mari Tengok Perbandingan di bawah:

NGINX adalah perisian opensource untuk servis web, reverse proxying, caching, load balancing, media streaming, dan banyak lagi. Ia bermula sebagai pelayan web yang direka untuk prestasi dan kestabilan maksimum. Sebagai tambahan kepada keupayaan pelayan HTTP, NGINX juga berfungsi sebagai pelayan proksi untuk e-mel (IMAP, POP3, dan SMTP) dan proksi pembalik dan pembalikan beban untuk pelayan HTTP, TCP, dan UDP.

Walaupun NGINX menjadi terkenal sebagai pelayan web terpantas, seni bina asas yang berskala telah terbukti sesuai untuk banyak tugas web melangkaui kandungan. Kerana ia boleh mengendalikan jumlah sambungan yang tinggi, NGINX biasanya digunakan sebagai proksi terbalik dan pengimbangan beban untuk menguruskan lalu lintas masuk dan mengedarkannya kepada pelayan hulu yang lebih perlahan – apa-apa dari pelayan database warisan ke microservices.

NGINX juga sering diletakkan di antara pelanggan dan pelayan web kedua, untuk berfungsi sebagai terminator SSL / TLS atau web accelerator. Bertindak sebagai perantara, NGINX cekap mengendalikan tugas-tugas yang mungkin melambatkan pelayan web anda, seperti merundingkan SSL / TLS atau memampatkan dan caching kandungan untuk meningkatkan prestasi. Laman web dinamik, dibina menggunakan apa saja dari Node.js ke PHP, biasanya menggunakan NGINX sebagai cache kandungan dan proksi terbalik untuk mengurangkan beban pada pelayan aplikasi dan membuat penggunaan paling berkesan perkakasan asas.

Menggunakan NGINX memastikan anda akan kekal di prestasi laju dan stabil web.

Leave a Reply

Close Menu